Prima clinica din Bacau specializata pe protetica si implantologie.

Garantie 10 ani la lucrarile protetice.

PARTENER
Medicover

Protetica dentara- ClinicImplant DR. GRIGORIU® Bacau

 

Protetica dentara este o ramura importanta in stomatologie care se ocupa cu  reconstructia danturii prin lucrari protetice fixe (fatete, coroane dentare, punti dentare) sau lucrari protetice mobile (proteze totale, partiale, proteze scheletate).

Clinica DR. GRIGORIU® – prima clinica stomatologica din Bacau specializata pe protetica si implantologie.  Cu o mare experienta in domeniu, cabinetul doctorului Grigoriu Radu, fondat in 1992, a fost primul cabinet medical privat din Moldova.

Oferim o Garantie 10 ani la lucrarile protetice!

Lucrari Protetice ClinicImplant DR. GRIGORIU®

  • Coroana provizorie de cabinet

  • Coroana metalica din Remanium

  • Coroana fizionomica metalo-compozit

  • Coroana fizionomica metalo-ceramica hibrida Estenia

  • Coroana fizionomica ceramica (pe suport de metal- Cr-Co)

  • Coroana fizionomica ceramica (pe suport de titan)

  • Coroana fizionomica ceramica fara metal

  • Coroana fizionomica de zirconiu

  • Ablatie punte – coroana – punte

  • Proteza partiala acrilica

  • Proteza totala acrilica

  • Proteza scheletata flexibila (- partiala; -totala)

  • Proteza scheletata flexibila – din Biodentaplast/ Breflex (- partiala; -totala)

  • Reparatie proteza (lipire, captusire); Adaugare de dinti la proteza

  • Proteza Kemmeny ( “fluturas”)

  • Proteza scheletata

    – cu crosete, fara sisteme speciale

    – cu sisteme speciale ( culise, capse, ruptori de forta, magneti)

    – din BioHPP

  • Microproteza scheletata unilateral

  • Cimentare coroana cu ciment compozit (Maxcem); cu CIS

  • Pivot radicular ( RCR) – din Cr-Ni – din fibre de sticla

  • Ceramica suprastructurã pe implant / coroana

Intrebari Frecvente

Lucrari protetice fixe vs Lucrari protetice mobile

Coroanele si puntile dentare sunt dispozitive protetice fixe. Protezele partiale (se sprijina pe dintii vecini cu crosete metalice) si cele totale (cand dentitia naturala a disparut in totalitate) sunt dispozitive protetice mobile. Lucrarile protetice mobile se scot si se curata zilnic, in timp ce coroanele dentare si puntile dentare sunt cimentate definitiv pe dintii existenti. Lucrarile protetice se igienizeaza prin periajul dentar obisnuit.

Ce sunt Coroanele Dentare?

Coroanele dentare sunt lucrari protetice care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte pentru a-i restabili forma, dimensiunea, forta si pentru a-i imbunatati aspectul. Invelirea dintilor cu coroane dentare este recomandata in mai multe cazuri: in cazul ruperii unei portiuni mari din dinte; atunci cand obturatiile vechi nu mai fac fata fortelor ocluzale; cand este nevoie de imbunatatirea aspectului fizionomic al dintelui; cand se doreste acoperirea unui implant dentar. Datorita avansului tehnologic, pentru realizarea si implementarea unei coroane dentare nu mai este nevoie de multe drumuri la cabinet! Cu ajutorul sistemului Cad/Cam, sistem realizat dintr-un scanner, un computer cu un soft de imagine 3D si o unitate de frezare rapida si precisa, beneficiezi de o coroana dentara in cel mai scurt timp posibil, in aceeasi zi, aceeasi sedinta! In plus, poti vizualiza cum vor arata viitorii dinti chiar inainte de a fi finalizate operatiile.

Ce tip de coroana dentara sa aleg?

Alegerea tipului de coroana dentara potrivit se stabileste impreuna cu pacientul dupa un consult stomatologic. Exista mai multe tipuri de coroane dentare: integral metalice,  metalo-ceramice, din zirconiu, integral ceramice, din ceramica presata IPS E.MAX, acrilice (provizorii).

Coroanele integral metalice se folosesc mai rar, iar cand se utilizeaza sunt preferate pentru dintii din zona posterioara, deoarece sunt inestetice. In schimb, avantajele suunt rezistenta si pretul relativ scazut.  Coroanele metalo-ceramice sunt coroane pe o baza din aliaj crom-cobalt si ceramica (portelan) si sunt indicate pe molarii din spate sau in zona laterala. Zirconiul este adesea alternativa preferata in locul metalului. Coroanele ceramice cu structura pe zirconiu au o estetica mai buna ca cele metalo-ceramice si un pret putin mai mare. Coroane integral ceramice au cel mai inalt grad estetic si sunt preferate pentru zona frontala. Dezavantajul lor este ca nu au o rezistenta foarte buna pe zona laterala, exceptie facand cele din noul material IPS E.MAX cu un grad de rezistenta apropiat coroanelor metalice. Coroane integral ceramice au un pret cu 40-50% mai mare decat cel al coroanelor metalo-ceramice. Coroanele acrilice sunt coroane provizorii utilizate ca faza intermediara, pana la realizarea unor coroane permanente.

 

Cat timp rezista o coroana dentara?

O coroana dentara bine executata de stomatolog si corect intretinuta de pacient poate avea o durata de viata intre 10 si 20 de ani. Deoarece punem mare pret pe calitatea serviciilor noastre, oferim clientilor nostri o garantie de 10 ani pentru lucrarile protetice efectuate in Clinica DR. GRIGORIU® Bacau. In general, nu coroanele se strica ci dintii de dedesubt.

Cum se executa o coroana dentara din ceramica?

Medicul dentist anesteziaza zona si indeparteaza 1-2 mm din suprafata maltului dentar, care va fi inlocuita cu o coroana dentara privizorie. Medicul dentist realizeaza un mulaj, pe baza caruia tehnicianul construieste masa de ceramica respectand forma, dar si tinand cont de culoarea dintilor pacientului. Dupa ce tehnicianul realizeaza coroana ceramica permanenta, dentistul o lipeste cu un adeziv special.

 

Ce sunt puntile dentare?

Puntile dentare sunt lucrari protetice care fac legatura intre doua structuri. Cand un dinte a cazut sau a fost extras, se realizeaza o punte dentara ce consta in dintele fals cimentat pe dintii vecini (dintii stalpi) in prealabil slefuiti.
Exista si punti dentare speciale care ies putin din tiparul descris mai sus: puntile pe implanturi, punti mobilizabile (cu sisteme speciale de ancorare, asemanatoare protezelor mobilizabile), punti dentare pe inlayuri (elementele de agregare sunt incrustatii sau inlayuri), punti dentare pe pivoti dentari.

Avantajele si dezavantajele puntilor protetice

Inlocuirea dintilor lipsa cu ajutorul puntilor protetice este o tehnica stomatologica cu multiple avantaje, dar si cu cateva dezavantaje. Printre avantajele puntilor protetice se numara: confortul masticator ridicat; aspect estetic foarte bun; adaptare rapida a pacientului, in comparatie cu protezele mobilizabile; finalizare rapida (pot fi realizare si in 2 sedinte), spre deosebire de protezele mobilizabile (peste 4 sedinte) sau implanturi (3-6 luni); durata de viata ridicata. Dezavantajele puntilor protetice vizeaza faptul ca necesita slefuirea dintilor stalpi, care poate conduce la devitalizarea acestora si riscul aparitiei unei sensibilitati la cald si rece pentru dintii stalpi.

 

Tipuri de proteze dentare

Pentru reconstructia danturii poate fi necesara uneori folosirea de proteze dentare partiale sau totale. Protezele dentare partiale fixe se utilizeaza cand lipsesc dinti doar partial si exista dinti vecini pentru ancorarea lucrarii. Protezele dentare partiale mobile, dupa cum reiese si din denumire, pot fi detasate si sunt preferate de unii pacienti deoarece sunt noninvazive, nefiind necesara interventia chirurgicala. Protezele totale sunt folosite pentru a inlocui toti dintii pacientului. Protezele totale sunt realizate dintr-un suport acrilic, care se fixeaza pe gingii. Suportul are culoarea gingiilor. Atasarea protezei dentare totale are loc cand gingiile sunt complet vindecate. La inceput, pacientii simt o usoara dificultate in vorbire sau masticatie, dar cu timpul se obisnuiesc cu proteza dentara. Protezele scheletate sunt piese protetice mobilizabile formate dintr-un schelet metalic pe care sunt montati dinti acrilici. Acestea se pot ancora de dintii restanti prin sisteme speciale (culise, capse, ruptori de forta, magneti) atasate de coroane de invelis aplicate pe dintii restanti sau prin crosete turnate in laborator. Proteza scheletata are o estetica superioara celei clasice, elementele metalice nefiind vizibile nici macar atunci cand zambiti larg si este mai blanda cu dintii naturali, deoarece transmite solicitarile masticatorii in axul dintelui.

 

 

Cand este necesara restaurarea danturii prin proteze dentare?

Protezele dentare, partiale sau totale,  sunt o optiune atunci cand pe arcada exista dinti, dar pozitia acestora nu permite realizarea unei punti dentare, cand nu exista posibilitatea inserarii de implanturi sau cand pacientul si-a pierdut dantura din varii cauze.

Cat costa o coroana dentara?

Coroana provizorie de cabinet 100 RON

Coroana metalica din Remanium 250 RON

Coroana fizionomica metalo-compozit 360 RON( 80 Euro)

Coroana fizionomica metalo-ceramica hibrida Estenia 440 RON( 100 Euro)

Coroana fizionomica ceramica (pe suport de metal- Cr-Co) 530 RON ( 120 Euro)

Coroana fizionomica ceramica (pe suport de titan) 660 RON ( 150 Euro)

Coroana fizionomica ceramica fara metal 880 RON ( 200 Euro)

Coroana fizionomica de zirconiu 1200 RON(250 euro)

Cat costa o proteza dentara?

Proteza dentara partiala acrilica 1100 RON

Proteza dentara totala acrilica 1200 RON

Proteza dentara scheletata flexibila 2200- 2420 RON (500 euro- partiala; 550 euro-totala)

Proteza dentara scheletata flexibila – din Biodentaplast/ Breflex (600 euro- partiala; 650 euro-totala)

Reparatie proteza dentara (lipire, captusire) 200 RON; Adaugare de dinti la proteza 120 RON

Proteza dentara Kemmeny ( “fluturas”) 350 RON

Proteza dentara scheletata

– cu crosete, fara sisteme speciale 3080 RON / arcada ( 700 euro)

– cu sisteme speciale ( culise, capse, ruptori de forta, magneti) 3600 RON / arcada ( 800 euro)

– din BioHPP 1000 euro (4500 RON)

Microproteza dentara scheletata unilateral 500 euro