De ce apar pete negre/puncte colorate pe dinti?

Petele negre de pe dinti par a fi cauzate de consumarea apei de la robinet sau apei cu pH ridicat si de concentratiile ridicate de fier din saliva si din placa dentara. Desi, intuitiv, am crede ca fumatul si bauturile cu cafeina sunt factori de risc in aparitia petelor negre pe dinti, studiile recente arata ca nu sunt.

Petele negre apar adesea langa marginea gingivala si nu pot fi indepartate prin metode conventionale (periaj cu pasta de dinti). In plus, dupa indepartarea lor in cabinetul stomatologic, acestea pot reaparea, astfel ca masuri preventive se impun. Aceasta pigmentare a dintilor apare adesea la copii si prevalenta ei scade odata cu inaintarea in varsta.

Cercetari mai vechi sugereaza ca bacteriile asociate cu boala parodontala ar putea fi sursa de fier care cauzeaza coloratiile negre de pe suprafata dintilor.

Un studiu recent sugereaza ca persoanele care iau gustari intre mese au concentratiile de fier din saliva si din placa dentara mai scazute, diminuandu-se astfel riscul aparitiei coloratiilor negre pe dinti.

Aceasta forma de placa dentara nu afecteaza vitalitatea dintilor, dar din cauza calcificarilor poate conduce la aparitia sau la agravarea bolii parodontale. In plus, este inestetica. Tratamentul coloratiilor negre de pe dinti consta in detartraj (cu sau fara ultrasunete) si periaj profesional.

Daca ai puncte sau pete negre la baza dintilor te asteptam la Clinica de Stomatologie DR. GRIGORIU® din Bacau pentru un detartraj profesional. Programeaza-te pentru o consultatie la 0722.362.126 sau 0726.20.2000

 

 

Leave a reply